20. maj 2018

Ordningen Nabohjælp

Med ordningen Nabohjælp, kan vi som naboer hjælpe hinanden og arbejde for at forebygge indbrud. Det bedste er selvfølgelig, at tale sammen løbende, og at holde øje for hinanden. Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden understøtter yderligere med bl.a. værktøjer til synlighed.

Du har måske lagt mærke til Nabohjælp-skiltene, når du kører ind i området. De fortæller udefrakommende, at områdets beboere benytter nabohjælp, og skal gerne virke præventivt.

Tilmelding til Trygfondens Nabohjælp:

Det kriminalpræventive Råd og Trygfonden har lavet en app, som kan hjælpe med at imødegå indbrud.

Besøg hjemmesiden Nabohjælp.dk og vælg “Opret profil”. Når din profil er oprettet, kan du finde dine tilmeldte naboer, eller invitere dem. Tilmeldingsprocessen kan virke til vel omstændig. Du skal bl.a. afvente en kode i postkassen, som skal indtastes for at verificere at du er dén du angiver ved tilmeldingen, men det bunder jo i at udefra-kommende nødig skal kunne “infiltrere” de lokale Nabohjælpere ved at udgive sig for at være beboer, og dermed blive underrettet når en bolig står tom.

Når du opretter en profil på nabohjælp.dk eller app’en, får du følgende redskaber:

  • Adgang til at sende og modtage advarsler i dit nærområde, hvis der sker noget mistænkeligt
  • Klistermærker til postkasser og døre
  • Adgang til en feriekalender, så du kan fortælle betroede naboer i dit personlige netværk, hvornår dit hjem er alene hjemme
  • Postkort som du kan bruge til at invitere naboerne med i dit personlige netværk
  • Gode råd og vejledning til at undgå indbrud

Vejlauget opfordrer alle beboere i området til at tilmelde sig, og placere klistermærkerne synligt, så vi bedst muligt forbygger indbrud.

Udover Nabohjælp app’en udsender vejlauget selv en varslingsmail til alle i vores område, når vi får underretninger om indbrud. Giv derfor besked til bestyrelsen når du har info som bør deles, så udsender vi besked til områdets beboere.

20. maj 2018

Hjertestarter ved Emdrup Kirke

Emdrup Kirke har stillet sin hjertestarter til rådighed for området, ved at hænge den udenfor i stedet for inde i kirken. Vigen Vejlaug har rejst finansiering hos TrygFonden til hjertestarter-skabet, som nu er tilgængeligt til glæde for beboere i området og besøgende i Utterslev Mose.

Der blev rejst et spørgsmål på en generalforsamling for et par år siden; Har Vigen Vejlaug adgang til en hjertestarter? Svaret var nej, men på hjem fra generalforsamlingen – på vej ud af Emdrup Kirke – hang der en hjertestarter lige indenfor døren. Kort efter spurgte foreningen om kirken havde planer om at hænge den udenfor, så hjertestarteren blev tilgængelig for alle i området, også udenfor kirkens åbningstid. Lang historie kort: Vigen Vejlaug ansøgte og fik bevilget penge fra TrygFonden til et hjertestarter-skab, og kirken gik med til at levere strøm til skabet og hjertestarteren indeni.

Apps til telefonen

Hjertestarteren er at finde på muren ud mod kirkens parkeringsplads. Desuden kan det betale sig at orientere sig i TrygFondens hjertestarter app, som kan vise dig vej til den nærmeste hjertestarter, uanset hvor du befinder dig.

Derudover kan du overveje at installere 112-app’en. Benytter du den når du ringer 112, sendes din lokation til alarmcentralen sammen med dit opkald, og centralen ved dermed allerede hvor du befinder dig når du ringer op.

Hvis du er over 18 år, og har en smartphone, kan du desuden blive hjerteløber i Region Hovedstaden. I tilfælde af at der er brug for en hjertestarter eller livreddende førstehjælp i nærheden af en hjerteløber, får man en besked med instrukser om hvor man kan hjælpe med førstehjælp eller hurtig fremskaffelse af en hjertestarter. Du tilmelder dig ved at downloade appen ”Hjerteløber” og udfylde tilmeldingsformularen dér.

14. maj 2018

Grundejerens ansvar

Grundejerne skal selv vedligeholde, renholde og snerydde hele vejstykket ud for deres egen ejendom. Pligten gælder ud til vejmidten og omfatter både:

• kørebane og eventuel cykelsti
• fortove og kantsten – se regler for beskæring af buske og træer ud til vejen
• vejbrønde (regnvandsriste) og tilhørende stikledninger
• overkørsler ind til ejendommen
• stikledninger til spildevand (kloak)
• vejtræer og anden beplantning på vejarealet
• fartdæmpende bump og chikaner
• plantekummer, bænke og andet privat udstyr på vejarealet

Kommunen står for skilte og gadebelysning på vejen, mens HOFOR ejer og vedligeholder hovedkloakkerne i vejen.

Er man medlem af vejlauget tager foreningen sig af de dele af ovennævnte, som foreningens vedtægter bemyndiger og generalforsamlingen vedtager.
14. maj 2018

Kommunale påbud

Kommunen tilser løbende, at de private fællesveje er i forsvarlig stand. Er der skader på vejen, som er til gene eller fare for trafikanterne, påbyder kommunen de tilstødende grundejere at bringe forholdene i orden. Der er forskel på, om der er tale om et enkelt hul i asfalten eller så store problemer, at vejen skal igennem en samlet istandsættelse. Det er under alle omstændigheder grundejerne selv, der skal betale.

Mindre reparationer er nødvendige ved småskader som hul i asfalten, nogle knækkede fliser eller andre fejl, som kan udgøre en fare for trafikanterne. De tilstødende grundejere får varsel om, at de skal reparere skaden for egen regning og inden en bestemt frist. Grundejerne bestiller og betaler selv håndværkerne og giver kommunen besked, når reparationen er udført. Bliver vejen ikke repareret trods varslet, får grundejerne et påbud, hvorefter kommunen udfører reparationen for grundejernes regning.

Større istandsættelser er nødvendige, hvis en længere vejstrækning er i så dårlig stand, at den udgør en fare for trafikanterne. Det kan være hele kørebanen, der behøver ny belægning, alle kantsten der skal rettes op, eller fortovet på en længere strækning som skal skiftes. De tilstødende grundejere – nogle gange alle på vejen – får varsel om, at vejen skal igennem en sådan større istandsættelse. Herefter er tiden knap, for grundejerne skal både blive enige om belægningstype, indhente tilbud fra asfaltentreprenører, tale med banken om finansiering etc. Derfor er det en god ide at etablere et vejlav eller en grundejerforening, inden kommunen kræver vejen istandsat. Det allerbedste er, hvis grundejerne også i god tid finder sammen om at hensætte midler til løbende vedligeholdelse af deres private fællesvej, så kommunen ikke behøver at sende jer påbud. Hvis I som grundejere ikke kan blive enige om istandsætte jeres vej, vil kommunen sørge for, at arbejdet bliver udført. Det er en dyrere løsning, og hele regningen bliver sendt til alle berørte grundejere, som skal betale efter den fordelingsnøgle, kommunen har lavet. Derfor er det altid bedst, at I i fællesskab bliver enige og selv sørger for, at arbejdet bliver udført. Det giver jer størst mulig indflydelse på løsningen og sparer jer for unødvendige ekstraudgifter.

En grundejer kan ikke slippe for sin pligt til at vedligeholde vejen ved at stå uden for det lokale vejlav eller grundejerforening. Man skal stadig vedligeholde vejstykket ud for sin egen ejendom og følge de påbud om istandsættelse, som kommunen udsteder. Så hvis en enkelt grundejer ved en privat fællesvej ikke vil være med i flertallets samlede vedligeholdelsesprojekt på vejen, udsteder kommunen påbud om at istandsætte vejen ud for den pågældendes ejendom. Følger grundeejeren ikke påbuddet, gennemfører kommunen selv arbejdet og sender regningen til vedkommende. Regningen bliver tillagt det fulde administrationsgebyr til dækning af de udgifter, kommunen har haft i forbindelse med at være bygherre på grundejerens vegne.

Er du medlem af vejlauget, sender du blot bestyrelsen en kopi af påbuddet på mail, så sørger vi for at arbejdet bliver udført og betales af foreningen.
14. maj 2018

Beskæring af træer og buske over fortov og vej

Som grundejer skal du beskære din hæk og træer der hænger ud over fortov.

Reglen er at man skal beskære hækken ved skel.

Træer skal have frihøjde på 2,8 m over fortov, og 4,2 m over vej.

Det skal være frit at kunne færdes på fortovet og store køretøjer skal frit kunne passere uden ridser fra træer.

Herunder ser du Københavns kommunes regler for, hvordan du skal beskære dine træer og buske over fortov og vej. Læg mærke til at kommunen har et kørende vejsyn, hvor de også kigger efter disse ting.